Przygotowanie do świat Bożego Narodzenia na Madagaskarze rozpoczyna się od momentu Adwentu. Jeżeli kościół jest własnością kilku, a nawet kilkunastu wiosek to poszczególne miejscowości przygotowują już na kilka tygodni wcześniej tzw. „tableau vivant” czyli historie narodzin Zbawiciela: miejscowi w postaci teatru, zamiejscowi w pieśni. Zazwyczaj na Boże Narodzenie gotują ryż z pierwszego zbioru, który smakuje wyśmienicie, bo jest to akurat czas zbiorów. Do tego jest gęś lub kura. Biedni zaś zadowalają się wieprzowiną lub wołowiną . Mięso dodaje uroczystego charakteru, w wielu rodzinach bowiem jest jadane głównie w większe święta.

W kościele przed pasterką, która zaczyna się zwykle o 22.00, a kończy nad ranem,  wystawiane są jasełka pięknie przygotowane przez dzieci i młodzież. Modlitwie towarzyszy ogromna radości, dynamiczność, spontaniczność i wiele, wiele wspólnych liturgicznych tańców.

© 2020 | Feeling & Design BIGSET